Roparun team 40 Daniel den Hoed

Geplaatst in Blog, Roparun 1

De Roparun is de langste estafetteloop van de wereld en begonnen als weddenschap in 1992.

Twee hardloopmaatjes, Peter van de Noord en Sjaak Bril, zeiden in een dolle bui tegen elkaar; “de marathon, dat is toch eigenlijk peanuts? We kunnen toch zeker ook wel van Rotterdam naar Parijs lopen?” En zo geschiedde. Maar het werd meer. Zij wilden er een goed doel aan koppelen en er een sponsorloop voor teams van maken. Het goede doel werd de Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam, een centrum voor de behandeling van kankerpatiënten.

13 Teams deden aan de 1e Roparun mee en het opgehaalde bedrag bedroeg 45.000 euro. In de loop van de jaren is de Roparun uitgegroeid tot een evenement van formaat, waaraan in 2013 375 teams deelnamen, een record. De opbrengst in 2013 bedroeg ……..een dikke 5,5 miljoen euro!!! In de 27 edities, die de Roparun tot nu toe gehad heeft, is er meer dan 78 miljoen euro opgehaald om waardevol leven aan de dagen toe te voegen, waar geen dagen meer aan het leven toegevoegd kunnen worden.

De Daniel den Hoedkliniek, nu onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum, is allang niet meer het enige goede doel. De afgelopen jaren zijn talloze projecten gesteund voor kankerpatiënten en hun naasten om de kwaliteit van leven te vergroten. Zo zijn er vakantiehuizen gekocht, waar kankerpatiënten en hun familie in kunnen verblijven. Inloophuizen, hospices, cursussen, luxere spullen voor verpleegafdelingen, haarwerken voor kinderen met kanker en de fantastische kinderdagen…je kunt het niet benoemen of de Roparun heeft deze initiatieven gesteund en/of uitgevoerd.

1994: Team Daniel den Hoed onderweg!

Het team van de Daniel den Hoed is ooit opgezet door een patiënt. Deze patiënt vond, dat het toch niet zo kon zijn, dat er geld voor ‘de Daniel’ werd opgehaald en dat wij daar zelf geen deel van uitmaakten. Hij zocht contacten binnen de Daniel en een team werd geboren. Deze man, Cok de Bruin, heeft als onze hardlopende trainer met zijn enthousiasme veel lopers en fietsers voor het leven besmet met het Roparunvirus. Het 1e Danielteam ging in 1993/1994 van start.

En in 2019 verschijnt op 8 juni voor de 25ste keer een team van de Daniel den Hoed aan de start. Veel personeel en anderen, die het team een warm hart toe droegen en -dragen hebben, vaak voor meerdere jaren, deelgenomen in dit team .

De Daniel den Hoedkliniek is in mei 2018 verhuisd van het gebouw aan de Groene Hilledijk, ‘op Zuid’, naar de nieuwbouw van het ErasmusMC in het Centrum van Rotterdam. De Daniel den Hoed is op gegaan in het Erasmus MC-Kankerinstituut. De naam Daniel den Hoed wordt officieel niet meer gevoerd, maar zal nog vele jaren overal gehoord en gezien worden, bij fondsenwerving, in de volksmond en in de harten van mensen.

Ook wij van het Roparunteam houden de naam Daniel den Hoed in ere en willen onder de naam “Team 40 Daniel den Hoed” nog vele jaren meedoen.

Ondanks het lege gebouw blijft de Daniel den Hoed een emotioneel begrip in de wereld van kankerpatienten en hun naasten en zal de doorkomst langs de Daniel EN het Familiehuis nog net zo emotievol en hartverwarmend zijn als altijd. Er liggen daar zoveel herinneringen. Vele patienten hebben een plaats in ons hart. En vele patienten kwamen ook trouw, speciaal voor team 40, naar het Familiehuis om de doorkomst met ons te vieren. Dat zullen wij nooit vergeten en daar zullen wij ook dit jaar aan denken.

1994: Team Daniel den Hoed poseert bij de Euromast in Rotterdam

Door de enorme groei van het aantal deelnemers is in 2004 besloten het parcours om te draaien en niet van Rotterdam naar Parijs te lopen, maar van Parijs naar Rotterdam. Dat was wel wennen en de 1e jaren na deze verandering is met name het legendarische eindfeest in Parijs erg gemist. Maar de organisatie heeft er alles aan gedaan om van de finish in Rotterdam een geweldig feest te maken. Met 275 teams was het parcours vanuit Parijs erg vol en omdat zich nieuwe teams bleven melden om deze uitdaging aan te gaan en voor het goede doel geld op te halen, is er gezocht naar een andere stad om vanuit te vertrekken. Dat is Hamburg geworden. In 2012 mocht het Danielteam, als ervaren en goed geolied team, als een van de eersten deze route afleggen. De Duitse route is minder zwaar, want vlakker, maar wel langer. En de Duitsers waren van meet af aan erg geinteresseerd in wat we nu toch aan het doen waren. Die 1e keer kregen we zelfs giften onderweg. Bij de Fransen heeft het wat langer geduurd, voordat die enthousiast waren, maar ondertussen zijn er Franse, Duitse, en Belgische teams.  En om nog meer mensen de kans te geven dit geweldige evenement mee te maken en daarmee geld voor het goede doel op te halen, is er dit jaar voor het eerst een halve Roparun, met Almelo als start en natuurlijk de finish in Rotterdam.

De Roparun heeft 3 heel sportieve en enthousiaste ambassadeurs, te weten Nelli Cooman, Bram Som en Maartje Krekelaar.

  1. j.p. van gijzen
    |

    Wat is het rekeningnummer van team 40?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.