Roparun 2014

Geplaatst in Roparun 0

Wat is de Roparun?

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs én Hamburg naar Rotterdam waarbij deelnemers, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers, die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen, oftewel meer dan 1 ½ marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken en gemiddeld bestaat een team uit 25 personen.

Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Het inpakken van boodschappen, het wassen van auto’s, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook zijn de leden van elk team verplicht Roparun loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel. De drie teams met de hoogste opbrengst en de zes teams die een prijs hebben gewonnen naar aanleiding van hun gelopen snelheid worden gehuldigd tijdens het eindfeest van de Roparun dat een aantal weken na de finish plaatsvindt. Op die avond wordt ook de totale opbrengst van de Roparun bekend gemaakt. De afgelopen 22 edities van de Roparun is al meer dan 57 miljoen euro opgehaald voor zorg aan mensen met kanker.

Waarom meedoen?

Redenen om mee te doen aan de Roparun zijn er genoeg. Vraag aan (oud) deelnemers wat een deelname aan de Roparun inhoudt en je zult ongetwijfeld van iedereen hetzelfde horen; de Roparun kun je niet omschrijven, die moet je meemaken. Ook een vaak gehoorde Roparun uitspraak is dat je na één keer deelname besmet bent met het Roparun virus. Je bent dus gewaarschuwd! Deelname aan het evenement op zich is dus al ontzettend mooi tijdens het Pinksterweekend. Maar het Roparunnen is veel meer dan het lopen en fietsen. Het is teamsport, topsport maar ook zeker meer. Het is een uniek evenement waarbij gezonde mensen in teamverband geld bijeenbrengen om de kwaliteit van leven van kankerpatiënten te verbeteren. Naast het sportieve gedeelte is er dus de uitdaging om een mooi donatiebedrag voor het doel van Stichting Roparun op te halen. En als je bedenkt dat een Roparunteam gemiddeld zo’n 16.000 euro ophaalt, dan is dat toch wel een goede reden om jezelf in te zetten om mooie teamacties te organiseren?

De Roparun staat voor “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. De opbrengst van de Roparun wordt niet besteed aan onderzoek, maar komt ten goede aan zaken die het leven van kankerpatiënten kunnen veraangenamen. Niet alleen de sportieve prestatie telt, maar juist en vooral het bedrag dat door een team bijeen wordt gelopen. Kortom, een avontuur voor het leven. Dus hoeveel redenen heb je nog meer nodig om mee te doen aan de Roparun 2014?

Vrijwilligers

Stichting Roparun is volledig afhankelijk van vrijwilligers. In totaal zijn er ruim 400 vrijwilligers betrokken bij de Roparun. 50 van hen zijn het hele jaar bezig met de organisatie van het evenement. De overige vrijwilligers worden vooral tijdens het evenement ingezet. Bij elk onderdeel van de Roparun zijn vrijwilligers betrokken. Denk hierbij aan de opbouw in Parijs en Hamburg, de routebegeleiding en de finish op de Coolsingel in Rotterdam.

Stichting Roparun bestaat uit twee stichtingen. Sinds 2002 bestaat de Roparun organisatie uit twee stichtingen: Stichting Roparun Evenementen en Stichting Roparun Palliatieve Zorg. De stichtingen zijn apart, hebben een eigen bestuur, voeren ieder een eigen boekhouding en hebben bijvoorbeeld ook verschillende bankrekeningen. Door de splitsing van Stichting Roparun is het duidelijk hoe de geldstromen lopen: geld bestemd voor het organiseren van het evenement en geld bestemd voor de doelen. Zou er door omstandigheden iets gebeuren bij Stichting Roparun Evenementen, dan zal dit geen invloed hebben op de gelden die in Stichting Roparun Palliatieve Zorg gereserveerd staan voor de doelen en de afspraken die er met diverse partners zijn gemaakt. Door de splitsing is gewaarborgd dat, ongeacht wat zich voordoet, alles wat voor de doelen bestemd is, ook bij de doelen terechtkomt.

Doelen

Dankzij de Roparun hebben de laatste jaren vele doelen ondersteuning mogen ontvangen. Zoals Roparun inloophuizen, hospices en vakantiebungalows. In ieder geval heeft elk doel te maken met het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Roparun 2014

De Roparun van 2014 vindt plaats in het Pinksterweekend met de start vanaf zaterdagmiddag 7 juni 2014 in Parijs en in Hamburg en de finish op maandagmiddag 9 juni 2014 op de Coolsingel in Rotterdam. De starttijd van een team wordt bepaald aan de hand van de door een team opgegeven gemiddelde snelheid. De eerste teams starten rond het middaguur en de laatste teams midden in de nacht tot zondagochtend (een uur of zes). De minimaal te lopen gemiddelde snelheid is 11 kilometer per uur en de maximale snelheid is 18 kilometer per uur. Stichting Roparun Evenementen heeft het besluit genomen om in 2014 opnieuw een maximum aantal van 275 teams toe te laten op de route vanuit Parijs en 150 teams op de route vanuit Hamburg.

Bron: http://www.roparun.nl/roparun-2014.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.